Wanneer laat ik mijn CV-ketel best onderhouden?

Om een efficiënte en veilige werking van uw verwarmingsinstallatie te garanderen is het van essentieel belang om uw cv-ketel te onderhouden. De hoeveelheid is afhankelijk van het type cv-ketel waarover u beschikt. Indien u dit niet doet, bestaat de kans dat uw cv-ketel minder zal renderen en mogelijks schadelijke gevolgen kan veroorzaken, ook voor uw gezondheid. 

Verplicht onderhoud van een cv-ketel op gas of stookolie

Elke onderhoud verschilt naargelang het type installatie en de brandstof. Een hoogrendementsketel, een condensatieketel of ander type van cv-ketel dient een periodiek onderhoud te ondergaan. 

Keuring CV-ketels op gas

Gasketels moeten om de 2 jaar verplicht gekeurd worden in Vlaanderen, in Wallonië en Brussel is deze wetgeving anders en moet deze om de 3  jaar een keuring ondergaan. Deze onderhoudsbeurt moet dient steeds uitgevoerd worden door een erkend technicus die u dan de nodige attesten bezorgt. Op het moment dat uw cv-ketel op gas ouder is dan 5 jaar is en afhankelijk van het vermogen is het daarenboven verplicht om een verwarmingsaudit van de installatie te laten uitvoeren.

Keuring CV-ketels op stookolie of mazout

Een centrale verwarmingsinstallatie op stookolie of mazout dient verplicht een jaarlijkse keuring te ondergaan door een erkend technicus. U ontvangt hiervan steeds een reinigings- en verbrandingsattest. Op het moment dat uw cv-ketel op stookolie ouder is dan 5 jaar is en afhankelijk van het vermogen is het daarenboven verplicht om een verwarmingsaudit van de installatie te laten uitvoeren.

Heeft u een verwarmingsketel in combinatie met een warmtepomp?

Warmtepompen halen het meeste van de energie uit de omgeving: aarde, lucht of water waardoor ze bijzonder milieuvriendelijk en energiezuinig zijn. Omdat er geen verbranding plaats vindt bij een warmtepomp is er ook bijzonder weinig onderhoud. De huidige wetgeving voorziet ook geen verplichtingen omtrent het onderhoud hiervan. Het periodiek onderhoud van uw installatie bespreekt u bast samen met uw installateur.

“Wist u dat u niet verzekerd bent bij brand als uw cv-installatie niet gekeurd is?”

Zonder zorgen het onderhoud van uw centrale verwarming

Om geen enkele onderhouds- of reinigingsbeurt uit het oog te verliezen en in orde te zijn met alle keuringen, kan uw installateur zorgen voor periodieke contactopname of mogelijks een onderhoudscontract te voorzien. De meest eenvoudige en budgetvriendelijke manier om geen zorgen te hebben en 100% in orde te zijn dus!

Contacteer ons vrijblijvend voor een afspraak.